Datornätverk
Du har just fått en "poke" på Facebook och undrar vad det betyder. En poke är ett enkelt och roligt sätt att skicka ett kort meddelande på – nästan som ett digitalt höftklapp. För vissa är det ett trevligt sätt att säga hej, för andra kan det kännas irriterande. Det är därför bra att känna till vad en poke är, hur man skickar en, och hur man svarar på den.
Trots att det finns många sätt att få någons uppmärksamhet på Facebook, har poken en unik plats. När du skickar en poke får personen en notifikation och en rolig handikon visas bredvid deras namn på deras startsida. Till skillnad från inlägg eller kommentarer som andra vänner kan se, är en poke bara synlig för dig och den du pokar.
Du kan bara pokea personer som du har vänner med på Facebook eller som du delar nätverk med. Du kan inte pokea någon du har blockerat eller någon som ännu inte har accepterat din vänförfrågan. Om du pokar en vän kan hon/han återpokea dig eller avvisa poken. Du kan också få en poke från någon du delar nätverk med, även om de inte är på din vänlista.
Öppna vänens tidslinje, klicka på menyrutan bredvid "Meddelande" och välj "Poke" från rullgardinsmenyn. Det är så enkelt som att trycka på en knapp.
Om du pokar någon har hon/han möjlighet att återpokea eller ignorera din poke. Vissa användare uppskattar inte pokar alls. Om du blir ignorerad kan ett privat meddelande eller ett vanligt inlägg på vänens sida vara ett bättre alternativ.
Twitter är en social medieplattform som låter användare kommunicera med ett stort nätverk av familj, vänner och kollegor. Istället för att posta långa inlägg använder Twitter korta meddelanden som kallas tweets. Utöver detta finns möjlighet att skicka privata meddelanden till en specifik användare,
Även om de flesta människor går med i chattrum för att prata, finns det en liten del som bara vill störa eller irritera andra. Dessa användare kallas troll eller griefers och engagerar sig ofta i beteenden som gör det svårt eller omöjligt för andra att delta. Ett sådant beteende är chattrullning. O
Vad betyder det när du blockerar någon på YouTube? Om en annan YouTube‑användare ständigt skriver provokanta eller kränkande kommentarer eller skickar dig meddelanden kan du blockera dem. När du blockerar en användare kan den personen inte: Kommentera på dina videor eller din kanal Abonnera på din