whycomputer.com >> Datornätverk >  >> Sociala medier

Hur du upptäcker om du blir förföljd på Facebook

Introduktion

Med över en miljard användare som gör fler än 150 miljarder kontakter via datorer och mobiler gör Facebook det enkelt att hålla kontakten med vänner, familj och bekanta genom nyhetsflöden, grupper och tidslinjer. Allt detta ger tillgång till foton och andra detaljer om ditt liv. Även om du gärna får familj och vänner att följa med – dvs. ofta se vad du publicerar – kan denna information också utsätta dig för att bli övervakad av främlingar. Säkra dig genom att identifiera och eliminera möjliga Facebook‑stalkers.

Det tysta förföljandet

Facebook kan inte avgöra om någon tyst nog följer ditt profil, aktivitetslogg eller foton. Vissa webbplatser föreslår att titta på “Top Friends”, Facebook‑sök eller andra verktyg för att se vem som dyker upp först när du försöker identifiera dina stalkers. De som står högst upp är dock oftast personer du interagerar mest med. Så om din tysta stalker inte besöker din tidslinje och dina bilder ofta nog för att överträffa dina bästa vänner i Facebooks spårningsalgoritmer, är det osannolikt att de hamnar i de övre positionerna.

Tredjepartsappar och skadlig programvara

Facebook garanterar att ingen tredjepartsapp kan identifiera vem som tittar på din tidslinje eller andra data. Rapportera därför alla appar som påstår sig kunna göra det. Vissa appar går längre än ett enkelt bedrägeri – de kan vara skadliga och utgöra en risk för ditt konto och din dator. Ett exempel är appen “On the Rebound”, som påstår att den kan ta sig in i Facebook‑data och hjälpa till att spåra personer. Appen söker i tidslinjerna hos stalkers vänner för att ge information om vilka som är singlar och sannolikt vill “hooka upp”.

Tecken på aktivt spårande

Du kan upptäcka icke‑tysta stalkers när deras namn dyker upp som “gillade” eller kommenterar på dina inlägg för ofta för att vara en bekant. De kan också kommentera på saker som normalt bara en nära vän eller familjemedlem skulle göra – till exempel bilder på dina barn eller en vent om en dålig dag på jobbet. Bekanta som blir stalkers kan skicka flera meddelanden även om du inte svarar på tidigare kontaktförsök. När det gäller chattar är det bästa alternativet att ignorera personer du inte känner. Kommentarer från bekanta på bilder eller inlägg från flera månader sedan bör också väcka oro.

Varning vid vänförfrågningar

Var försiktig med vänförfrågningar från främlingar som inte har gemensamma vänner eller som har nyligen skapat konton. Vem som helst kan låtsas vara någon annan bakom en skärm, och försök att öka din popularitet genom att bli vän med okända kan exponera dig för en stalker. New York City‑detektiver har till exempel skapat falska Facebook‑konton för att hålla koll på riskfyllda tonåringar. De gör en profil för en attraktiv ung kvinna och skickar ut vänförfrågningar. Som vän försöker de avskräcka ungdomar från att begå rån och andra brott. Om du tar bort en person av misstanke om stalking och de skickar omedelbart en ny vänförfrågan, använd block‑funktionen – så är det sannolikt sista gången du hör av dem.


URL:https://sv.whycomputer.com/sociala-media/1014011452.html

Sociala medier
  • Hur du söker efter telefonnummer på Facebook

    Facebook är en social nätverksplattform som gör det enkelt att hålla kontakten med vänner och familj. Många användare lämnar in detaljer om sig själva på sina profiler, inklusive telefonnummer. Nedan visar vi hur du hittar telefonnummer hos dina Facebook-vänner på ett snabbt och säkert sätt. Steg 1

  • Hur du hittar gamla skolkamrater på Facebook

    Facebook är ett kraftfullt verktyg för att hålla kontakten med människor du möter i vardagen eller som du en gång pratat med men har tappat kontakten med. Ett av de mest användbara funktionerna är att återförenas med klasskamrater. Nedan går vi igenom flera sökvägar du kan använda för att hitta dina

  • Kontrollera om du oavsiktligt borttog en vän på Facebook

    Facebook låter dig hålla kontakten med vänner, kollegor, familj och andra bekanta. Du kan sortera dessa kontakter i egna listor som bara du själv ser. Ibland kan man per felaktig klick‑mandat ta bort någon som vän eller bara dölja deras inlägg, vilket gör att man tror att man har tagit bort personen

Datornätverk © https://sv.whycomputer.com