Datornätverk
Om du vill ha mer integritet när du bläddrar i nyhetsflödet måste du vidta åtgärder för att dölja din Facebook-aktivitet. Att stänga av chatt, höja ditt sekretessvärde och välja publik är alla sätt att förbli inkognito på socialnätverket. Inget av dessa är permanenta, så du kan justera inställningarna när du är redo att visa dig för världen igen.
När du är inloggad aktiveras standardinställningar som låter vänner se din närvaro på Facebook. På din startsida finns en chattpanel på höger sida där du ser en lista över dina vänner och deras chattstatus. Om du inte stänger av chatt kommer ditt namn att visas med en grön prick, vilket indikerar att du är online och tillgänglig för konversation. Du kan också se en mobiltelefonikon som visar att du använder en av Facebook‑mobilapparna. För att göra dig oläslig – dvs. utan ikon i chattpanelen – måste du inaktivera chatt. Klicka på kugghjulsikonen i chattmenyn i det nedre högra hörnet och välj “Stäng av chatt”. Med alternativet “Avancerade inställningar…” kan du inaktivera chatt för vissa personer medan du låter den vara på för andra.
Din aktivitet på Facebook är den mest uppenbara indikation på att du är inloggad. Varje gång du uppdaterar status, delar ett foto eller kommenterar någon annans inlägg skapas en berättelse som visas på olika platser i nätverket. Vissa handlingar – till exempel att titta på foton eller bläddra i nyhetsflödet och grupper – genererar ingen berättelse om du inte klickar på en knapp som gilla, dela eller kommentera. Genom att begränsa din aktivitet minskar du din synlighet medan du är inloggad.
Verktyget Publikväljaren låter dig bestämma vem som får se det du postar och bör användas för att hålla dig inkognito. När du gör ett inlägg klickar du på pilen i det nedre högra hörnet av dialogrutan. Välj en publik: “Offentlig” gör inlägget synligt för alla på Facebook; “Vänner” begränsar publiken till dina godkända vänner; “Endast jag” ger dig fullständig sekretess och gör att ingen annan kan se ditt inlägg.
Genom att justera dina integritetsinställningar kan du begränsa din synlighet, men vissa delar av din profil är alltid publika – t.ex. ditt namn, omslagsbild, profilbild, Facebook‑mailadress och vissa typer av innehåll där du taggas. Du kan förbli inkognito genom att använda bilder som inte visar ditt ansikte, välja en e‑mailadress utan ditt namn och undvika identifierande detaljer som plats. Besök sidan Integritet och verktyg för att välja de mest restriktiva inställningarna för hela ditt konto. Ju mer du delar, desto mer synlig blir du.
Din blockeringslista gör att du blir osynlig för specifika medlemmar. När du lägger till någon på listan raderas i princip alla förbindelser mellan er. Vissa undantag kvarstår, t.ex. gemensamma väners foton eller aktiviteter i gemensamma grupper. Efter att du blockerat en person kan du inte längre se varandras närvaro eller interagera med varandra. Blockering är ömsesidig – en enda part behöver initiera. Blockeringen gäller bara Facebook‑funktioner och påverkar inte externa webbplatser.
Bearshare har infört en IM-funktion i sin senaste version, Bearshare 6. Följ nedan för att lära dig chatta på plattformen och hitta nya vänner i din gemenskap. Steg 1: Skapa ett konto Registrera dig gratis på Bearshare. Du behöver välja ett användarnamn, ett lösenord och fylla i grundläggande pro
Stickam är en onlinechattplattform där användare kan skapa egna chattrum. För att kunna bygga ett rum behöver du en webbkamera, och som värd har du full kontroll över deltagarna – du kan avvisa medlemmar och göra rummet privat så att endast inbjudna kan delta. Följer du dessa steg får du tillgång ti
Facebook‑chat är ett smidigt sätt att prata i realtid med dina vänner utan att vänta på svar. Med en chattstart får du meddelanden direkt och ser när någon skriver tillbaka. När en chatt dyker upp visas ett litet fönster längst ned på skärmen. Steg 1 – Kontrollera din status Gå till Facebooks starts